دریاها و اقیانوس ها از جمله بزرگترین دنیاهای موجود روی کره زمین با عمق بسیار زیاد هستند. درون اقیانوس ها، میلیون ها موجود آبزی در اندازه های مختلف و با ویژگی های متفاوت وجود دارد.
امروزه یکی از بزرگترین منابع تغذیه ای برای انسان ها همین موجودات آبزی هستند. هر ساله تعداد زیادی از این موجودات به وسیله صیادان و به صورت مجاز صید می شوند و سبد تغذیه ما را تکمیل می کنند.
ماهی ها یکی از انواع موجودات آبزی هستند که به عنوان یک منبع غذایی مفید به رژیم های تغذیه ای وارد شده اند. اثبات فواید بی شمار گوشت ماهی باعث شده تا افراد زیادی از انواع ماهی ها برای تامین منابع مورد نیاز بدنشان از آن ها استفاده کنند.
براساس نظریه سازمان جهانی بهداشت باید هفته ای 1 تا 2 بار از ماهی به عنوان یک وعده غذایی استفاده شود.
در این مقاله بطور کامل به بررسی خواص شگفت انگیز گوشت ماهی و تاثیر آن بر سلامت بدن می پردازیم.
خواص بی نظیر گوشت ماهی
• برخورداری از ارزش غذایی بالا
گوشت ماهی دارای مقادیر زیادی از مواد مغذی است که وجود آن ها برای بدن انسان ضروری می باشد. پروتئین، ید، انواع ویتامین، اسیدهای چرب امگا3 و املاح معدنی مختلف از جمله این مواد مغذی می باشند.
انواع ماهی ها در داخل گوشت خود اکثریت این مواد مغذی را دارند. با مصرف گوشت ماهی بطور مرتب می توانید بخش زیادی از مواد مغذی مورد نیاز برای بدن را تامین کنید.
• کاهش خطر حملات قلبی و مغزی
از شایع ترین علت های مرگ زودرس در جهان می توان به سکته مغزی و حملات قلبی اشاره کرد. ماهی ها به دلیل برخورداری از اسیدهای چرب امگا3 به مقدار زیاد، برای سلامت قلب و بهبود عملکرد مغز مفید هستند.
استفاده مداوم از گوشت ماهی باعث کاهش خطر ابتلا به سکته مغزی و قلبی و مرگ و میرهای ناشی از آن می شود. تحقیق روی بیش از چهل هزار مرد در ایالت متحده آمریکا نشان داده است که خطر ابتلا به بیماری های قلبی در بین کسانی که بطور منظم در هفته ماهی مصرف می کنند تا 15 درصد کاهش داشته است.
• تاثیر روی افزایش رشد بدن
اسیدهای چرب امگا3 باعث رشد بدن نیز می شوند. نوع خاصی از این اسیدها با عنوان داکوزاگزائوئیک (DHA) برای رشد مغز و چشم بسیار موثر است.
از آنجایی که ماهی ها منبع غنی از انواع اسیدهای چرب هستند، مصرف آن ها به کودکان در حال رشد، زنان باردار و شیرده بسیار توصیه می شود.
• پیشگیری و درمان افسردگی
یکی از اختلالات روانی جدی و بسیار شایع افسردگی می باشد. این اختلال با احساس غم، ناراحتی، بی انگیزگی و کاهش انرژی همراه است. فرد مبتلا به افسردگی تمایلی به انجام فعالیت و ادامه زندگی ندارد. امروزه افسردگی یکی از مشکلات بزرگ در حوزه سلامت به حساب می آید.
مصرف منظم انواع ماهی ها نشان داده است که باعث کاهش ابتلا به افسردگی می شود. در حقیقت اسیدهای چرب موجود در گوشت ماهی خاصیت ضد افسردگی دارند و باعث افزایش شادی و کیفیت زندگی در افراد می شوند.
• جلوگیری از زوال عقل در کهنسالی و افزایش ماده خاکستری مغز
فرسوده شدن عملکرد مغز از جمله عواقب ناشی از پیری می باشد. کاهش عقل با افزایش سن ارتباط مستقیم دارد و همین امر ممکن است باعث بیماری های جدی نظیر آلزایمر شود.
مواد مغذی موجود در ماهی باعث افزایش میزان ماده خاکستری مغز می شوند و از زوال عقل در سنین پیری جلوگیری می کنند.
به همین دلیل مصرف مرتب ماهی برای سالمندان توصیه می شود.
• ماهی به عنوان منبع غنی ویتامین D
یکی از انواع ویتامین های مهم برای بدن ویتامین D می باشد. این ویتامین به عنوان یک هورمون استروئیدی در بدن عمل می کند و فواید بسیار زیادی دارد.
ویتامین دی باعث جذب بهتر کلسیم در بدن می شود. برای تشکیل سلول های استخوان ساز و بازسازی استخوان ها به این ویتامین نیاز داریم. تنظیم رشد سلول ها، سیستم عصبی، سیستم عضلانی، سیستم ایمنی و کاهش التهابات بدن از دیگر تاثیرات ویتامین D می باشد.
از طرفی کمبود این ویتامین که بسیار شایع است باعث بروز مشکلات جدی می شود. شکنندگی و بد شکل شدن استخوان ها، نرمی استخوان در کودکان و پوکی استخوان در سالمندان از جمله این مشکلات است.
گوشت ماهی و فرآورده های آن منبع غنی از ویتامین D می باشند. بنابراین مصرف منظم این ماده غذایی کمک زیادی به تامین ویتامین D مورد نیاز بدن می کند.
• کاهش ابتلا به بیماری های خود ایمنی
مصرف ماهی و فرآورده های آن به دلیل داشتن ویتامین D و اسیدهای چرب امگا3 باعث کاهش ابتلا به بیماری های خود ایمنی نظیر دیابت نوع 1 می شود. از طرفی مصرف گوشت ماهی می تواند خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید را نیز کم کند.
• جلوگیری از آسم در کودکان
یکی از بیماری های شایع دستگاه تنفسی آسم می باشد. این بیماری در حقیقت نشان دهنده التهاب مزمن در دستگاه تنفس است. تحقیقات نشان داده است که مصرف ماهی به صورت مداوم باعث کاهش 24 درصدی خطر ابتلا به آسم در سنین کودکی می شود.
به همین علت استفاده از ماهی در رژیم غذایی کودکان حائز اهمیت می باشد.
• افزایش کیفیت خواب
از جمله مشکلات شایعی که در تمام جهان وجود دارد می توان به اختلالات خواب اشاره کرد. کمبود ویتامین D یکی از عوامل ایجاد این مشکل در بدن می باشد.
با استفاده از مصرف ماهی به عنوان یک منبع غنی از ویتامین D می توان به بهبود کیفیت خواب کمک کرد.
کلام پایانی
بطور کلی ماهی یک غذای بسیار خوشمزه است که به آسانی و با روش های مختلف آماده می شود. بنابراین به دلیل وجود خواص بی شمار و نیز طبخ آسان ماهی باید در رژیم غذایی به صورت منظم قرار بگیرد.
در این مقاله تنها با بخشی از خواص مهم ماهی آشنا شدیم. ماهی های مختلف انواع گوناگونی از املاح معدنی نظیر فسفر، ید، آهن، کلسیم، پتاسیم، منیزیم و ... را دارند که هر کدام جداگانه تاثیر مهمی در بهبود عملکرد بدن و سلامت انسان دارند.
با مصرف مداوم ماهی و فرآورده های آن می توانید به افزایش سلامت جامعه کمک کنید.